Süt Sağma Medela Göğüs Pompasının İşi

Göğüs pompası işini çevremde kullanılan markalar üzerinden araştırdım. Genelde arkadaşlarım Medela kullandı ve memnunlardı. Ben de Medela ve Ameda arasında kaldım. Ben karar verene kadar, benim pompam çook sevdiğim arkadaşım Özlem’den hediye geldi:) Böylece ben de Medela Swing ile sütümü sağmaya başladım… Medela’nın içinden Calma Biberon başlığı da çıktı ve otomatik olarak yenidoğan bebeklere bile verilebilen en ideal biberona da sahip oldum… Bezden bir çantası var ve elektriğin yanı sıra pille de çalışabiliyor. Teklisini aldık ama aslında ikisini aynı anda sağmak zaman açısından büyük lüks… Hele ki bol sütünüz varsa? Gerçi sağarken elinizle masaj yapmak çok işe yarıyor. Belki ikisi de memenize takılıyken bunu yapmak zor olabilir… Her ne kadar vakumla sabitlense de düşmeye meyilli oluyor:)

Ben yaklaşık 20 günlükken göğsümde ciddi bir şişlik farkettim. Bir süre sonra kolumu kapatırken ağrımaya başladı. Bilinçsizlikle bir kitle olduğunu hatta kötü huylu bile çıkabileceğinden korktum… Acemilik işte. Süt tıkanması olabileceği aklıma bile gelmedi:) Hemen doktorumu aradım. ‘Çok önemli değil ama beklemeden hemen sağ o memeyi, yoksa başına iş açar’ dedi… Sağmama rağmen küçülme olmayınca da ‘Sen en iyisi hastaneye git, bebek odasında hemşireler sağsın’ dedi… Sözünü dinledim ve Şifa Hastanesi’ne gittim. Oldukça acılı bir sıkma ve sağma işlemi sonucu rahatladım. Öğrendim ki böyle bir şişlik veya normal dışı şişkinlik olursa ılık duş almak, sıcak kompres yapmak, hemen sağmak veya emzirerek rahatlatmak gerekiyormuş. Sebebine gelince… Ani süt basması veya çok yağlı bir süt gelmesi oradaki kanalları tıkayıp şişliğe sebep olabiliyor. Eğer o sırada bebek de emmezse gittikçe artıyor. Hatta sonrasında annede ateşlenmeye kadar gidiyor bu şişlik. Bende de durum aynen böyle olmuş. Ama ben sağarak ateşlenmeden kurtuldum:)

Takip eden bir iki gün boyunca yine ufak tefek şişliklerim oldu ama sağmayı ve tam emzirmeyi keşfedince büyümeden ve ağrı başlamadan atlattım:) Siz siz olun böyle bir durum yaşarsanız saat kaç olursa olsun hemen sağın…

Demin de dediğim gibi çift sağmalı makinelerin zaman tasarrufunu söylemeden edemem tabi:) Çünkü her seferinden bir memeden en az 15-20 dakika kadar sağıyorsunuz. Yani yaklaşık 30-40 dakika sağma işlemi demek bu… Ama iyi performansla iki memeyi de tam verimle sağması için makinenin gerçekten motor gücü olması önemli! Emin olun bunu yapan iyi makineler de hiç ucuz değil. Ucuz olmaması da mantıksız değil:) İşte böyle bir tercihiniz varsa Medela ve Ameda gibi markaların hastane tipi modellerini aylık olarak kiralayabilirsiniz. Dediğim gibi özellikle tam profesyonel bir makine istiyorsanız kiralamak mantıklı bir tercih olabilir. Ama diğer türlü böyle tekli bir makine de sizin işinizi tamamen çözecektir. Tabi ki burada tercih sizin…

Bir de emzirdikten sonra da kalan sütünüzü sağmanız tavsiye ediliyor biliyorsunuz. Hele ki sütünüz gerçekten çoksa mutlaka sağmanız gerekiyor emzirme bitince de. Çünkü çok sütünüz varsa bebeğinizin emerek bitirememesi muhtemel… Eğer sadece bu amaçla sağacaksanız manuel bir makine sizin için uygun. Diğer türlü manuel bir makineyle tüm sütünüzü sağmaya çalışmanız sizi yorar. Kalan sütü sağmak için düşünebilirdim manueli ama ben o kadar da sütlü değildim:) Gerçi yine de azimle emzirme sonralarında 20ml bile olsa sağıp onları süt kutusunda biriktirip, birleştirerek sakladım:)

Bana doktorumun emzirme önerisinden de bahsedeyim size. Doktorumun verdiği bilgiye göre ‘bebekler bir memeden emdiği sütün ilk 4 dakikasında doyacağı süt miktarının çok büyük miktarını aldığı için geriye kalan 10 dakika aynı memeyi emmesi yeterli’ demişti. ‘Aynı şekilde ikinci memeyi de emdiğinde normal sütü olan bir anne, bebeği gayet güzel doyurmuş olur’ dedi. ‘Fazlasını emzirmek bebek reflüsüne sebep oluyor. Sakın yapma. Onun yerine fazlasını sağ ve sakla’ diye ekledi. Peki ben ne yaptım:) Ben Eliz’in ilk günlerinde, acemilik heyecanıyla ve ‘acıkmıştır emzir, ağlıyor emzir’ gibi genel yönlendirmelerle, kendimi kaptırıp emzirdiğim için gerçekten Eliz’i ciddi bir bebek reflüsü yaptım ve sayemde Eliz aylarca emdikten sonra kustu. Biz ise hep kusmasına dikkat etmek zorunda kaldık:( Şimdiki aklımla 15 dakikayı geçirmez, kalanını da sağar dolaba kaldırırım. Bu da benim bir tecrübem olarak kalsın blogumda:) Siz de mutlaka doktorunuz ile iletişimde olun bu konuda ve onun yönlendirmesine kulak verin. Sütünüzün besleyiciliğinden, bebeğinizin gelişimine kadar bir çok kritere göre size emzirmeniz için tavsiye verecektir. Benim durumum çok standart bir emzirme hikayesinin sonucu oldu:)

Bak yine dağıttım konuyu:) Şimdi konuya geri dönersek Medela ve Ameda süt sağma makinelerinin en üst sıralarında geliyor. Ben ise hem elektrikli bir model seçmemden, hem de Medela Swing kullanmaktan çok çok memnun kaldım. İyi ki bu makineyi kullanmışım…

Ama ufak bir tüyo: Doğumdan önce pompanızı almış olun. Çünkü bana göre hayatın en büyük mucizelerinden biri olan anne sütü sağdıkça daha çok geliyor ve eğer sağıp derin dondurucuya atarsanız işiniz olan günlerde hayatınızı kurtarıyor:) Ben Medela ile sütümü sağıp, ilk biberon olarak da Calma ile Eliz’e içirmiştim…

Hepinize bol bol süt dilerim…

NOT: Bu yazıya bir minik güncelleme yapayım:)  Yıllar geçti desem yeridir bu biberonu aldığım ilk günün üzerinden. Biliyorsunuz artık Keyif Bebesi Mini Mağaza’sıyla bir uzun yolculuğa daha çıktı… Denediğim ve bayıldığım markaların başında gelen Medela’nın tüm ürünlerine Keyif Bebesi Mağazalarından ulaşabilirsiniz…

Henüz Yorum Yok

Yorum bırakın

Email hesabınız yayımlanmayacak.